SORU-CEVAP BÖLÜMÜ
Sitemize soru sormak isteyen ziyaretçilerimiz aşağıdaki bölüme sorularını yazabilirler.
Sitemize sorulan sorular Eğitim Müfettişi Ali ŞÖLEN tarafından cevaplandırılacaktır.
Ali ŞÖLEN e-mail:mufali419@gmail.com
Sayın ziyaretçilerimiz öncelikle aşağıdaki soru-cevapları inceleyelim. Aynı sorulara cevap verilmeyecektir.
SİTE YÖNETİMİ
32. Bir gün saat 08:30 ta doktora giden bir öğretmen o gün saat:10:00 da sağlık ocağında işi bitmiştir ancak tekrar görevine o gün gelmemiştir ve bir sonraki gün ayakta tedavi beyan belgesini doldurmuştur. Bu öğretmen o gün için ek ders yazmalı mıyız? yoksa hakkında soruşturma mı açacağız. Saat:10:00 dan sonra gelmediği için...
- Sitemizde daha önce benzer soruya ayrıntılı cevap verilmiştir. MEB. Personel Genel Müdürlüğünün 14.12.2004 tarih ve 90967 sayılı yazı eki PERSONEL MEVZUAT BÜLTENİ’NDE yer alan açıklamalar doğrultusunda, “Günün erken saatlerinde muayene olmak amacıyla görev yerinden ayrılıp, o gün göreve hiç gelmeyen personelin, muayenesini yaptırdığı sağlık kurumundan gerekli araştırma yaptırılarak mesai saatleri içinde muayenesi tamamlanmış olmasına rağmen görevine dönmeyenler” ve bunu alışkanlık haline getirerek durumu ‘bilinçli/kasıtlı hareket etmeye dönüştürenler’ için idari soruşturma açılması mümkündür. Tanınan bir hak suiistimal edilmemelidir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
33. Bir okulun Türkçe ders yükü 25 saat ise, bu okuldaki edebiyat branşı olan müdür yardımcısının derse girme zorunluluğu var mıdır?
- Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar”ın 5/a maddesi ve MEB.Personel Genel Müdürlüğü’nün 09.10.2009 tarih ve 2499/82019 sayılı yazılarına göre branşı sınıf öğretmeni olanlar hariç olmak üzere; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları öncelikle alanlarında haftada (6) saat derse girmek zorundadırlar. Alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilebilir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
34. Dönem başında sınıf mevcutlarının 26 olması nedeniyle eğitim müfettişlerinin görüşleri doğrultusunda Teknoloji ve Tasarım dersine branşı Teknoloji ve Tasarım olmayan 2 öğretmen girmeye başladı. Ancak zamanla nakil giden öğrencilerin olması nedeniyle sınıf mevcutları 25'in altına düştü. Aynı sınıfın Teknoloji ve Tasarım dersine yine 2 öğretmenin girmesi uygun mudur? Tek öğretmen girecekse branşı Teknoloji ve Tasarım olmayan ücretli öğretmenin mi girmesi yoksa kadrolu branşı Teknoloji ve Tasarım olmayan öğretmenin mi girmesi uygundur?
- Teknoloji ve Tasarım Dersi Programının ‘Uygulama Esasları’ bölümünde; 1- Programı’nın hedeflenen amaçlara ulaşması için dersteki öğrenci sayısı 25’i geçmemelidir. Öğrenci sayısı 25'ten fazla olan sınıflar 20’yi geçmeyen gruplara ayrılır. 2-Bu ders İş Eğitimi branşına atanmış öğretmenlerce yürütülür, denilmektedir. Bu durumda öğrenci sayısı 25’in altına düştüğünde tek sınıf oluşturulması ve derse de ücretli öğretmenin değil kadrosundaki öğretmenin girmesi gerekmektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
35. Branşı Fen ve Teknoloji olan bir idareci, okunda Fen ve Teknoloji öğretmeni varsa maaş karşılığı gireceği 6 ders saatini nasıl doldurmalıdır(Toplam 12 saat Fen ve Teknoloji dersi olduğunu düşünürsek). Burada ilkönce idarecinin mi yoksa branş öğretmeninin mi maaş karşılığı gireceği dersler doldurulmalıdır?
- Fen ve Teknoloji öğretmeni TTKB’nin 80 sayılı kararına göre branş dersinin yanında Trafik Güvenliği, (Seçmeli Ders) Tarım ile zorunlu derslerden olan Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler Dersine de aylık karşılığı girebileceği gibi isteği dahilinde diğer derslerden de verilebilir ya da eğitim bölgesi içinde başka bir okulda aylık karşılığı ders saatlerini doldurabilir. Yöneticilerin öğretmenler kadar seçme hakkı yoktur. Zira, MEB.Personel Genel Müdürlüğünün 2007/19 sayılı Genelgesinde; “Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders görevini dolduramayan yöneticiler, aylık karşılığı ders görevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumunda görevlendirilemeyecektir. İstekte bulunmayanlara alanları dışında kesinlikle ders görevi verilmeyecektir.” denilmekte olduğundan ‘aylık karşılığı öncelikle öğretmene doldurtulacak idarecilerde bu kriter aranmayacaktır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
36. Pansiyonlu bir okulda çalışıyorum. Öğretmen sayımız yetersiz olduğundan pansiyonumuzda nöbetçi belletici olarak -istekli olmak kaydıyla- dışarıdan öğretmen görevlendiriyoruz. Ancak bu öğretmenler ders bitiminden sonra (Saat 16 gibi) okulumuzdaki nöbetçi belleticilik görevlerine başlayabiliyorlar. Bu durumda bizim bu öğretmenlerimize tahakkuk edeceğimiz ek ders saatinin 4 saat mi yoksa 6 saat mi olacağı hususunda tereddütlerimiz oluşuyor. Siz bu durumda ne dersiniz?
- Konu gayet çok açıktır. Ek Ders Ücreti Kararlarının 13.Maddesine göre ‘24 saat süreyle belleticilik nöbeti tutanlara (4+2) saat ders ücreti, bu kadar süre tutmayanlara ise (4) saat ders ücret ödenmesi’ gerekmektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
37. I. Kademe okuma yazma seviye tespit sınavında görevlendirdiğimiz öğretmenlere halk eğitim merkezince günlük 5 saat ek ders ücreti ödendiği gün kendi okulundan ek ders ödenir mi?
- ‘Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Haller’ Ek Ders Ücretleri Kararlarının 16.maddesinde ‘her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerler’ olarak belirlenmiş ve ‘görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar’ denilerek konu netleştirilmiştir.
Okuma Yazma Seviye Tespit Sınavı’ sıralanan ‘haller’ içinde yer almadığından okulundaki ders görevi yerine getirmiş sayılmamaktadır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
38. Konu:Ayakta Tedavi İşlemleri İlgi:MEB Personel Genel Müdürlüğünün 23/06/2010 tarih ve 31270 sayılı yazıları (Genelge 2010/41) İlgi genelgenin son paragrafında "Bu bağlamda, kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi görmelerine bağlı olarak görevine gelemeyen personelin, takibi ve idari izinli sayılabilmeleri için Genelge eki “Ayakta Tedavi Beyan Belgesi”ni doldurarak görev yerlerine vermeleri gerekmektedir." denilmekte ve ekindeki Ayakta Tedavi Beyan Belgesi'nde de : "AYAKTA TEDAVİ BEYAN BELGESİ Hastanın Adı Soyadı : Aile Fertlerinin Yakınlığı : T.C. Kimlik No :" Aile Fertlerinin Yakınlığı ifadesi yer almaktadır. Bir öğretmen veya memur çocuğunu, eşini, anne veya babasını doktora götürüp ayakta tedavi ettirdiğinde göreve gelemediği için AYAKTA TEDAVİ BEYAN BELGESİ doldurup idari izinli mi sayılacak, yoksa mazeret izni mi kullanacak?
- MEB.Personel Genel Müdürlüğünün 14.12.2004 tarih ve 90967 sayılı ‘İzinle İlgili Mevzuat Bülteni’nde konuyla ilgili olarak; “Bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinden birisinin hastalanması halinde, doktor raporu gereğince bu hastalara refakat edecek olan Devlet memuruna; a) İkamet mahallinde refakat söz konusu ise öncelikle yıllık izin, yıllık iznini kullanmış olması durumunda mazeret izni, mazeret izninin de yeterli olmaması halinde 657 sayılı Kanunun 108’inci maddesi uyarınca aylıksız izin verilmesi, b) İkamet mahalli dışında refakat söz konusu ise refakat üresince görevli sayılması, gerekmektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
39. Müdür yardımcısı kadrosu dolu olan YİBO'ya görevlendirilen bayan müdür yardımcısına haftalık kaç saat ek ders ücreti ödenecektir? (Haftalık 18 saat mi yoksa 22 saat mi?)Bu şekilde görevlendirilen branşı sınıf öğretmeni olan bayan müdür yardımcısı haftalık kaç saat derse girmelidir? (Bazı kişiler dolu kadroya görevlendirme olduğu için 18 saat derse girmelidir derken bazı kimseler branşı sınıf öğretmeni olduğu için derse girmese de olur diyor.)
- Atamalarda; 1-Atananın asılın şartlarını taşıması, 2-Kadronun boş olması esas olmakla birlikte bazı durumlarda bu şartlara bağlı kalınamamaktadır. 2007/19 sayılı Genelgede; “Belirtilen şartlardan herhangi birini taşımayanların vekâleten atanmaları mümkün
olmadığından, bunların aslî kadrolarının dışındaki bir kadronun görevini yürütmek üzere görevlendirilmeleri geçici görevlendirme kapsamında değerlendirilecek ve bu durumda olanların ek ders ücreti ödemeleri bu Kararın 16’ınci maddesi çerçevesinde yapılacaktır. Bu durumda branşı sınıf öğretmeni olan görevlendirilen yöneticiye boş geçen derslere girmesi kaydıyla haftada (18) saat ekders ücreti ödenmesi gerekir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
40. A adındaki bir YİBO'da kadrolu olan bir memur B ilçe milli eğitim müdürlüğüne görevlendiriliyor.B ilçe milli eğitim müdürlüğünde kadrolu olan memur ise C adındaki bir liseye görevlendiriliyor.B ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosunda yer alan bir hizmetli A adındaki YİBO'ya memur olarak görevlendiriliyor.Bu şekildeki bir görevlendirme zinciri yasal mıdır?A adındaki YİBO mağdur oluyor.
- Geçici süreli görevlendirme, - 657 sayılı Kanuna 1327 sayılı Kanunla eklenen ek 1 ve 8 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen ek 2 nci maddelerde öngörülen hükümlere göre ve Devlet Memurları Geçici Süreli Görevlendirme Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. (657/ Ek:8-9.maddeler)
Çarşamba, 08 Haziran 2011
41. Okulda müdür yetkili olarak çalışan 2 yıllık bir kadrolu öğretmen var ve oraya 16 yıllık ve 12 yılda müdür yetkili öğretmen olarak çalışmış tecrübeli bir arkadaş var. Müdür yetkililik hakkı kimindir?
- Müdür yetkililik diğer yöneticilikler gibi kadroya dayalı bir ‘hak’ değil, tamamen idarenin yaptığı bir ‘yetkilendirme/görevlendirme’ kapsamındadır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
42. Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler dersi de dahil toplam 30 saat derse giren branş öğretmeni için haftalık kaç saat ek ders ücreti ödenmelidir?
- Hesaplama yöntemi ise şu şekildedir. Bu öğretmene zaten ÖSKH olarak haftada (2) saat ücret ödeneceğinden 30 saat ders dikkate alınacaktır. Aylık karşılığı saat düşüldüğünde 14 (ekders) + 2 (ÖSKH) + 3 (hazırlık ve planlama) = 19 saat ek ders ödenecektir. (Hazırlık planlama hesaplanırken düşülen ‘Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler’ dersi geri eklenir.)
Çarşamba, 08 Haziran 2011
43. Okulumuzda 6 saat derse giren BT formatör öğretmeni bulunmaktadır. Formatör Öğretmenlerin zorunlu olarak girmesi gereken haftalık ders saati sayısı kaçtır? Bu arkadaş eksik saatlerini diğer okullarda mı doldurmalı?
- MEB. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 02.07.2009 tarih ve 12271 sayılı yazılarında Formatör öğretmenlerle ilgili olarak; “ en fazla maaş karşılığı ders girme zorunda olduğu derslere girmesi sağlanarak örgün eğitim ortamından uzaklaşmamaları ve dersleri boş geçmemesi önlenecek” denilmiş ve ‘maaş karşılığı dersini dolduramaması halinde bunun dışındaki zamanını Bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmeni olarak tamamlayacaktır.’ şeklindeki açıklamayla maaş karşılığının doldurulması gerektiğine işaret edilmiştir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
44. Taşımalı eğitim yapan bir okulda öğle vakti verilen yemekten kimler ücretsiz yararlanabilir.
- Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği’ne göre; “Taşınan öğrencilerin öğle yemeklerini düzenli şekilde yiyebilmeleri” esastır. Yemek ihalesi bu öğrencilerin sayısına göre yapılmaktadır. Taşınan öğrencilerin haricindekilerin ücretli/ücretsiz yararlanması söz konusu değildir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
45. Tek hekim en fazla kaç gün rapor verilebilir.
- Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Edinme Biriminden gelen cevap: http://personel.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesinin 21 inci maddesine (Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliğine göre işlem yapılacaktır.) notu eklenmiş olup, Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliğine göre işlem yapılması gerekmektedir.
- 10 gün verebilir. Konu ile ilgili Ağrı İlinden görüş soruldu. Bakanlık tarafından SGK ile ilgili yönetmeliğe atıfta bulunuldu.
- Kurtuluş HANCI/Eğitim Müfettişi/ AĞRI
Çarşamba, 08 Haziran 2011
46. Eğitici Bilgisayar Formatör öğretmeni ve Okul Bilgisayar Formatör Öğretmenleri İdareciler gibi tam gün (08.00-17.00) mesai yaptıkları halde öğretmenevi yemeklerinden indirimli olarak yararlanamamaktadır. Bir okuldaki hizmetli, memur, müdür yardımcısı, müdür yararlandığı halde aynı mesai ile çalışan formatör öğretmen neden yararlanamamaktadır.
- MEB. Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının önceki ve en son 2011/07 sayılı Genelgelerinde belirtildiği üzere “Öğretmenevi üyelerimiz (bandrol alan, aidat ödeyen) tedavi amacıyla görev yaptıkları mahallin dışına çıkmaları halinde bu durumlarını belgelemek, belgenin bir örneğini kuruma vermek şartıyla(üye ve refakatçisi), öğretmenevi üye ücretinden %20 indirimli olarak yararlanır.” denilerek hangi durumlarda indirimin yapılması gerektiğine işaret edilmiştir. Ayrıca, öğretmenevi yemekhanesi müstecire verilmiş ise ‘özel sözleşme hükümleri saklıdır.’ Yiyecek yardımından yararlanan personelin yiyecek bedelleri şayet öğretmenevine aktarılmış ise onlar için de istisnai bir durum olabilir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
47. Halk eğitim merkezinde 2010 yılı haziran ayından beri müdür yardımcısı olarak çalışıyorum. Kurumumuzda tam gün tam yıl uygulaması kapsamında kurslar devam etmektedir. Kurum müdürü bundan dolayı günlük altı saat ek ders ücreti almaktadır. Müdürün olmadığı zamanlarda müdürlüğe vekâlet ettiğim zaman bende 6 saatlik ücretten yararlanabilir miyim?
- Vekâlet edilen kadronun ek ders ücretinin alınabilmesi için; a-Kadronun boş olması, b-Asilde aranan şartların taşınması, c-Makamdan ücret onayının alınması gerekir. Bu üç koşul mevcut ise yararlanabilirsiniz.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
48. Süt izni ile ilgili Personel Genel Müdürlüğün 27.12.2004 tarih ve 4523/93570 sayılı yazısında açık bir şekilde öğretmene süt iznin kullanımında ek ders ücretinin ödenip ödenmeyeceği hakkında net bir tanım yok. Sınıf öğretmeni süt iznini kullandığı saatlerde, öğretmene ek ders ücreti ödenir mi?
- Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 25.Maddesine göre, ek ders ücreti ödenebilmesi için ‘ek ders görevinin fiilen yapılmış olması’ veya 16.Maddesine göre yapılan işin ‘ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller’ kapsamında olması gerekir. Süt izni her iki madde kapsamında da olmadığından bu izin süresi için ek ders ücreti ödenemez. Kaldı ki, adı süt izni de olsa sonuçta ‘izinli sayılmadır’.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
49. Halk eğitim merkezinde görevli olan idarecilere hafta sonu seviye belirleme sınavlarına hazırlık kursunda idarecilik görevi verildiği zaman hafta sonu ek ders ödemesi yapılabilirimi?
- Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 8/b-3.Maddesine göre; Yetiştirme, okuma-yazma ve uyum kurslarında görev yapan okul/kurum yöneticilerinden birine fiilen görev yaptıkları cumartesi ve pazar günleri için (2) saat ek ders ücreti ödenir, denilmektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
50. Bir öğretmen izin ve rapor kullanmadan kaç gün okula gelmezse devlet memurluğundan çıkarılır?
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 94.Maddesinde; “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.” denilerek, mazeretsiz (10) gün göreve gelmeme ‘memurluktan çekilme’ olarak kabul edilmiştir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
51. İlçe Milli Eğitimde vekil olarak şube müdürlüğü yapmaktayım. Benim sorum Müdür yetkili öğretmenlerin yaz tatili süresinde izinleri 10 yılını dolduran memurlarda olduğu gibi 30 gün doldurmayanlarda ise 20 gün mü? Yoksa normal öğretmenler gibi 2 ay mı? Çünkü en son yönetici atamada müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler C tipi kurum müdürlüğünde geçmiş sayılır denilmektedir. Bu bağlamda idarecidir ve izni öğretmenler gibi kullanmayacaktır anlamı sanırım çıkar. Doğrusu nedir acaba.
- Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ‘Yönetici’ tanımı; “Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında, eğitim kampusu bünyesinde yer alan okulların yöneticileri dâhil müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlerinde bulunanlar.” şeklindedir ve bu görevler kadro karşılığı olup okulun ‘Norm Çizelgesinde’ yer alır. Adı geçen mezkûr yönetmelikte ‘Müdür yetkili öğretmen’ ise; “Müdür normu bulunmayan ilköğretim okullarında sınıf öğretmenliği görevi yanında yönetim hizmetlerini de yürütmek üzere görevlendirilen öğretmen” olarak tanımlanmıştır. Bu tanıma uygun olarak ders ücretli, vekil öğretmenlere dahi müdür yetkili öğretmenlik görevi verilebilmektedir. Müdür yetkili öğretmenlik idarece yapılan görevlendirmedir, yetkilendirmedir. Bu bağlamda müdür yetkili öğretmenlerin izinlerini yöneticiler gibi değil aynen diğer öğretmenler gibi kullanması gerekir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
52. Kadrolu öğretmenlerin 30 saat ek dersi dolmadan müdür yardımcısına 12 saat ekders görevi verilebilir mi?
- Müdür yardımcısı, sınıf öğretmeni kökenli ise aylık karşılığı (6) saat derse isterse girmeyebilir. Branş öğretmeni ise öncelikle kendi branşında (6) saat derse girmek zorundadır. (6) saat daha isteğine bağlı olarak derse girebilir. Branş öğretmenleri açısından ise durum 15+6= 21 saat zorunlu ek ders göreviyle sınırlıdır, fazlası isteğine bağlıdır. Dolayısıyla branş öğretmenlerinin (30) saat ek dersi doldurması gerektiği gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
53. Sağlık kurumuna tedavi için gidip ayakta tedavi beyan belgesi dolduran kasaba da çalışan bir öğretmen o günkü ek dersi hak etmiş midir?
- MEB. Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 16/b.Maddesine göre “Bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar” hükmüne göre; O ayda sevkli olunan gün sayısı 4’ü geçmemişse ek ders ücretlerinde bir kesintisi söz konusu olmaz, 4 günü geçmiş ise girmediği ders sayısı haftalık ders yükünden düşülerek ek ders ücreti tahakkuk ettirilir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
54. MEB-PGM-15.12.2005-75735/MEB-İGM-15.02.2008-320/2156/MEB-PGM-13.10.2007-71809 sayılı yazılar ücretli öğretmene; sınıf, kulüp, nöbet görevi verilemez şeklinde yorumlanırsa; Okulda 4 branş öğretmeni var ve hepsi ücretli ise;6.7.8.sınıf rehber öğretmeni kim olacak, kulüp çalışmasını kim yürütecek, nöbet görevi nasıl yürütülecek? Bu yazılar yeterince branş öğretmeni yoksa; ücretli öğretmene sınıf, kulüp, nöbet görevi verilir ve haftada 1 saat ekders (fiilen haftada 1 saat rehberlik/kulüp derse girdiği için)ücreti ödenir şeklinde yorumlanabilir mi?
- Ek Ders Ücreti Kararlarının 9/a-2.Maddesinde ‘ders ücreti karşılığı görevlendirmelerin 30 saate kadar yapılacağı’ belirtilmekte, Personel Genel Müdürlüğü de ifade ettiğiniz görevlerle ilgili olarak; “Bakanlığımızın öğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yürütülebilecek görevlerdir. Dolayısıyla, öğretmen unvanlı olmayan ek ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlere danışman öğretmenlik veya sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi de mümkün bulunmamaktadır.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Ders ücretli öğretmenlere anılan görevlerle ilgili olarak ek ders ücretinin ödenmemesi bu görevlerin yapılmayacağı anlamına gelmez. Çünkü, bir kuruma öğretmen ‘eğitim/öğretim faaliyetlerini yürütmek’ amacıyla görevlendirilir. Kadrolu öğretmen yetersizliği nedeniyle görevlendirilmiş bulunan ücretli öğretmenlerin sözü edilen faaliyetleri yürütmesi doğal zorunluluktur. Unutmamak gerekir ki, sınıf öğretmenleri de rehberlik, kulüp görevlerini yerine getirmekte fakat karşılığında ek ders alamamaktadır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
55. Öğretmenimiz doktor raporu ile doğuma 3 hafta kala izne ayrıldı. Ertesi günü erken doğum yaptı. Öğretmenimize 5+8=13 hafta doğum sonrası izni verildi. Şuan izinde. TORBA YASADA yapılan doğum izinleri ile ilgili değişiklik sebebi ile öğretmenimizin erken doğum nedeniyle kullanamadığı 3 haftalık sürenin doğum sonrasına eklenmesi mi gerekiyor yeni yasaya göre?
- (Torba Kanun ile) Yeniden düzenlenen 657 Sayılı DMK’nin 140/A Maddesi sorunuzun cevabıdır: “A- Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.”
Çarşamba, 08 Haziran 2011
56. Mesleki eğitim merkezinde Tam gün Tam yıl yasasına göre, Ustalık -Kalfalık Sınavlarında bir meslek dersi öğretmenine 1 günde farklı saatlerde 3 sınav görevi verilir mi? Eğer verilirse 3 sınav görevinin de ücreti alınır mı?
- Ek Ders Ücreti Kararlarının ‘Sınav Görevi’ başlıklı 12.Maddesinin (2)/a fıkrasına göre; “Bir öğretim yılında bir kişiye 12’den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15’ten fazla sınav gözcülüğü görevleri” için ücret ödenmez denilerek ‘öğretim yılı’ sınırlaması getirilmiş olup ‘gün’ sınırlaması getirilmemiştir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
57. 4. veya 5. sınıf serbest etkinlik derslerine İngilizce veya başka bir branş öğretmeni girebilir mi?
- İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 64.maddesinde; “İlköğretim okullarının 4 üncü ve 5 inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen; beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, din kültürü ve ahlâk bilgisi, yabancı dil ve bilişim teknolojileri dersleri branş öğretmenlerince okutulur.” denilmekte olup sıralanan dersler arasında “Serbest Etkinlikler Dersi” bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu dersin sınıf öğretmenleri tarafından okutulması gerekmektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
58. Yeni müdür yetkili oldum. Benim sorum geçmiş yıllara ait evrakları ne yapmalıyım? Yeniden dosya numaralandırması yapacağım
- MEB. Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmış olup arşivleme Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre yapılmaktadır. Sitemizdeki ‘Arşiv Hizmetleri Yönergesi’nde defter ve dosyaların ‘saklama süreleri’ tablo halinde gösterilmiştir. Ayrıca, genelgelerin ayrı bir klasörde toplanması işinizi kolaylaştıracaktır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
59. İşitme Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı alanında da eğitim vermek istiyoruz. Sınıfları hazırladıktan sonra mı başvuruda bulunmalıyız?
- Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin 16/d Maddesine göre; Destek eğitim odası ve özel eğitim sınıfları açılması için millî eğitim müdürlüğüne teklifte bulunmak, Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunun görevleri arasındadır. Dolayısıyla açılabilmesi için öncelikle onay alınması gerekir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
60. Ben bir ilköğretim okulunda kadrolu bir okul müdürüyüm. Ben sabah 8 akşam 5 e kadar okulda durmak zorunda mıyım? Yani örneğin ilçede işim var okula malzeme alacağım ve okulu terk etmek zorunda kaldım. Her iş için ilçe milli eğitim müdüründen izin alacak mıyız? Yoksa direkt gidebilir miyiz?
- Yasal düzenlemelerin kargaşayı gidermek, kaosu önlemek amacıyla yapıldığına kuşku yoktur. Aksi halde keyfilikler başlar. Ast memur, amirinin bilgisi/izni olmadan görev mahallini terk edemez.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
61. Bir günde 6 saat dersi olan bir öğretmen 2 saatini sevkli geçirdi. Ancak diğer derslere girdi. Bu öğretmenimizin durumu ayda 4 günü geçemez ibaresi açısından değerlendirilirse 1 gün sevkli mi olacak?
- Ek Ders Ücretleri Kararlarının 16.maddesinin (b) bendinde “Yönetici ve öğretmenlerden bir ayda (4) günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevini yerine getiremeyenler yine bu günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim görevini yapmış sayılacaklardır.” denilmektedir. Anlaşılacağı üzere burada esas olan bir aylık sınırlama kapsamında (4) gün ayakta tedavi görülmesi durumunda ek derslerin kesilmeyeceğidir. Kaç saat derse girip girmediği esas ölçü değildir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
62. Bir okulda sosyal bilgiler öğretmeninin maaş karşılığı olan 15 saatlik ders dilimi verildikten sonra branşı tarih olan idareciye kendi branşında verilmesi gereken 6 saatlik ders kalmamaktadır. Bu idareciye 6 saatlik maaş karşılığı ders diğer branşlardan verilmesi zorunlu mu yoksa branşı sınıf öğretmeni olan idarecilerde olduğu gibi isteğe mi bağlı
- Personel Genel Müdürlüğünün 2007/19 sayılı Genelgesinde; “Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders görevini dolduramayan yöneticiler, aylık karşılığı ders görevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumunda görevlendirilmeyecektir.” “ Görev yaptıkları eğitim kurumunun özelliği nedeniyle aylık karşılığı ders görevi verilemeyen veya aylık karşılığı ders görevini dolduramayan yöneticilere, istekleri olsa dahi görevli oldukları eğitim kurumlarında ilgili müfredatı kapsamında rutin olarak yürütülen eğitim faaliyetlerinde ek ders görevi verilmeyecektir.” Denilmektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
63. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (5) numaralı alt bendi “5) Yatılı ve pansiyonlu okulların pansiyondan sorumlu müdür yardımcısının haftada 28 saati ve bu okulların diğer müdür yardımcılarının ise haftada 22 saati,” şeklinde değiştirilmiştir. Şu halde hem kız hem de erkek yatılı öğrencisi olan bir okulda pansiyondan sorumlu olmak üzere erkek ve bayan müdür yardımcısı görevlendirmesi yapılabilir mi? Müdür yardımcılarından biri aynı zamanda öğrenci işlerine de bakıyorsa ek ders tahakkuku nasıl olmalıdır?
- Anlaşılacağı üzere haftada (28) saat ek ders ücretinden sadece pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı yararlanacaktır, ifade ‘müdür yardımcıları’ şeklinde çoğullaştırılmamıştır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
64. Teknoloji ve Tasarım öğretmenleri sınıfın yarısına derse girmektedir. Sınıftaki öğrencilerin yarısını tanımaktadır bundan dolayı teknoloji ve tasarım öğretmenlerine sınıf rehber öğretmenliği verilebilir mi?
- Sınıf rehber öğretmenliği görevi okul öncesi ve sınıf öğretmenleri dışındaki diğer kadrolu öğretmenlere verilmekte olup teknoloji tasarım öğretmenlerine her hangi bir muafiyet getirilmemiştir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
65. Kadrolu öğretmenlerin çocuklarını doktora götürdükleri zaman , kendilerine çalışabilir raporu almalarına gerek var mı?
- Personel Genel Müdürlüğü’nün 2010/41 Sayılı ‘Ayakta Tedavi İşlemleri’ konulu Genelgelerinde; “Kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi görmelerine bağlı olarak görevine gelemeyen personelin, takibi ve idari izinli sayılabilmeleri için Genelge eki “Ayakta Tedavi Beyan Belgesi”ni doldurarak görev yerlerine vermeleri gerekmektedir.” Denilmekte olup ‘Çalışabilir Raporu’ istenmemektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
66. Pansiyonlu okullarda, pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı yeni değişikliğe göre 28 saat ek ders ücreti alması gerekiyor. Kız öğrencisi bulunan pansiyonlu okullara bayan bir müdür yardımcısı görevlendirilirse 2 tane pansiyondan sorumlu müdür yrd. oluyor. 28 saat ek ders ücretini hangi müdür yardımcısı alması gerekir?
- Benzer soruya yukarıda cevap verilmiş olmakla birlikte bu bağlamda aşağıdaki hususların da bilinmesinde yarar vardır. Ek Ders Esaslarına ait 13.02.2011 tarih ve 27845 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikte “ Yatılı ve pansiyonlu okulların pansiyondan sorumlu müdür yardımcısının haftada 28 saati ve bu okulların diğer müdür yardımcılarının ise haftada 22 saati” ders niteliğinde yönetim görevi (DNYG) olarak ek ders ücreti ödenecektir. 1. Pansiyondan sorumlu müdür yardımcıları değil müdür yardımcısı denilerek ifade tekilleştirilmiş ve ‘diğer müdür yardımcıları’ olarak ta ayrılmıştır. 2- Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 8.Maddesine göre; yatılı ve pansiyonlu okullara yalnız bu özelliği için (1) müdür yardımcısı normu verilmektedir. Bu durumda Bakanlıktan yeni bir açıklama gelinceye kadar mevcut mevzuata uygun olarak pansiyondan sorumlu (1) müdür yardımcısına (28) saat DNYG ücreti ödenmesi gerekmektedir. Şayet görevlendirme 'Ücret Kararlarının' 16.maddesine göre yapılmış ise haftada 18 saat ücret ödenecektir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
67. Bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinden birini ayakta tedavi için hastaneye götüren memur görevine gelemediği için ne yapmalıdır?
- Bu konuda gelen sorulara verilen cevapları birleştirmek gerekirse;
1. MEB.Personel Genel Müdürlüğünün 14.12.2004 tarih ve 90967 sayılı İzin Bülteninde açıklandığı üzere Bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinden birisinin hastalanması halinde, doktor raporu gereğince bu hastalara refakat edecek olan Devlet memuruna; a) İkamet mahallinde refakat söz konusu ise öncelikle yıllık izin, yıllık iznini kullanmış olması durumunda mazeret izni, mazeret izninin de yeterli olmaması halinde 657 sayılı Kanunun 108’inci maddesi uyarınca aylıksız izin verilmesi, b) İkamet mahalli dışında refakat söz konusu ise refakat üresince görevli sayılması, gerekmektedir.
2. Personel Genel Müdürlüğü’nün 2010/41 Sayılı ‘Ayakta Tedavi İşlemleri’ konulu Genelgelerinde; “Kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi görmelerine bağlı olarak görevine gelemeyen personelin, takibi ve idari izinli sayılabilmeleri için Genelge eki “Ayakta Tedavi Beyan Belgesi”ni doldurarak görev yerlerine vermeleri gerekmektedir.” Denilmekte olup ‘Çalışabilir Raporu’ istenmemektedir.
3-Daha önce verilen cevapta da yer aldığı üzere; “kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi görmelerine bağlı olarak görevine gelemeyen personelin, takibi ve idari izinli sayılabilmeleri için Genelge eki ‘Ayakta Tedavi Beyan Belgesi’ni doldurarak görev yerlerine vermeleri gerekmektedir.”
Çarşamba, 08 Haziran 2011
68. 4/B'li öğretmenim, bir de ücretli anasınıfı öğretmeni var. Öğrenci davranış kurulunu bizde kuracak mıyız, sorduğumuz kişilerin kimisi kuracaksınız, kimisi birleştirilmiş sınıfta olmaz diyor,
- İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 113.Maddesine göre oluşturulması gereken ‘Öğrenci Davranışlarını Değerlendirme Kurulu” ile ilgili olarak istisnai bir hüküm mevcut değildir. Bakanlık benzer bir başvuruya 05.05.2010 tarih ve 8225 sayılı yazıyla; “Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulu tüm ilköğretim okullarımızda kurulacaktır.”şeklinde cevap vermiştir. Bu durumda okulunuzda bulunan iki öğretmen + okul aile birliği başkanı + öğrenci temsilcisinden müteşekkil bir kurul oluşturabilirsiniz.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
69. Aday öğretmenler, pansiyonlu okullarda zorunlu hallerde nöbetçi belleticilik görevinde bulunabilirler mi?
- Bakanlığın değişik tarihli açıklamalarında ve 2007/91 sayılı Genelgelerinde de açıklandığı üzere; ihtiyaç duyulması halinde anasınıfı öğretmenlerine, rehber öğretmenlere, (4/B)’li sözleşmeli öğretmenlere de belleticilik görevi verilebilmektedir. Ders ücretli öğretmenlere bu görev verilmeyecektir. Dolayısıyla aday öğretmenlere belleticilik görevi verilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
70. Göreve yeni başlayan aday öğretmenin adaylığının kaç yıl içinde kaldırılma şartı vardır.
- MEB Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Yönetmeliğin “Adaylık Süresi” başlıklı 37.Maddesine göre; “Aday olarak atanmış olan memurların adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz.”
Çarşamba, 08 Haziran 2011
71. Bir ilçede görev yapan bir öğretmen başka bir ilçeye gidiş geliş yapmaktadır. Ancak görev yaptığı ilçenin dışında, yani ikamet ettiği yerde(görev yaptığı yerin dışındaki ilçe) rahatsızlanıyor ve rapor alıyor. Bu raporu okula fax çekmek yeterli mi? Bu rapor izne çevrilmek zorunda mı? Daha sonra yani 20 gün sonra aslını getirecek mi?
- Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi’nin 25.Maddesine göre; “Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları nedeniyle dinlenmeleri gerekli görülen memurlardan; memuriyet yerinde olanlar amirlerine, memuriyet yeri dışında olanlar ise kendisiyle ilişki kurulabilecek adres ve telefon numarasını içeren bir dilekçe ile o yerin millî eğitim müdürlüğüne, en geç 2 gün içinde hastalık raporlarını -aslını-vermekle yükümlüdürler.
Memuriyet yeri dışından alınmış usulüne uygun hastalık raporları, millî eğitim müdürlüğünce teslim alındığı gün içinde gerekli işlem yapılmak üzere personelin görevli olduğu kuruma en hızlı biçimde gönderilir.
Hastalık raporunun gönderildiği veya teslim edildiği amir veya millî eğitim müdürlüğü yetkilisi, raporun usulüne uygun olup olmadığını inceleyerek, usulüne uygun olmadığı anlaşılan rapor sahibine en kısa zamanda görevine başlamasını bir yazı ile bildirir.” Denilerek sorunuza açıklık getirilmiştir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
72. 1.yıllık iznini kullanmak isteyen bir müdür yardımcısı okul müdürü tarafından yıllık izni onaylanır ancak ilçeye müdür yardımcısının izin durumunu göndermek gerekli mi? teşekkürler. 2.sorum çok rahatsız olan ve doktora gidecek hali olmayan bir öğretmen o gün okula gelemiyor. Gerçekten de rahatsız ancak bir sonraki gün kendini daha iyi hissedip okula geliyor. Bu öğretmen için ne yapmamız lazım?
- Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi’nin 15/b Maddesine göre; (1) Taşra teşkilâtında görevli, il milli eğitim müdürlerine Personel Genel Müdürünün bilgisi dahilinde valiler, diğer memurlara ikinci sicil amirlerinin bilgisi dahilinde birinci sicil amirleri; birinci sicil amiri tarafından yıllık izin verilir denilmektedir.” (2) Öğretmen gerçekten rahatsızlığına binaen okula gelememiş ve bu rahatsızlığı da idarenin bilgisi dâhilinde ise mazeret izninin verilmesi en doğru yoldur.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
73. "Müdür yardımcısı, sınıf öğretmeni kökenli ise aylık karşılığı (6) saat derse isterse girmeyebilir." şeklinde cevap vermişsiniz. Yöneticilerin(Sınıf Öğrt.) 6 saat derse girmeme durumunun yasal dayanağı nedir acaba? Per.Gn Müd. nün Kayseri İl MEM e yazdığı görüş yazısını mı kriter alıyorsunuz?
- Benzer soruya cevap verilmiş olmakla birlikte tekrar ifade edelim ki; MEB.Personel Genel Müdürlüğü 09.10.2009 tarih ve 2499/82019 sayılı yazılarında “Branşı sınıf öğretmeni olan yöneticiler sadece boş geçen dersleri okutmak üzere aylık karşılığı derse gireceklerdir, onun dışında aylık karşılığı ders görevlerini yerine getirmek üzere (6) saat ders girmek gibi bir zorunlulukları bulunmamaktadır.” Denilmiştir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
74. Sözleşmeli öğretmen olarak geçirilen görev süresi kadrolu öğretmenliğe atanınca memuriyet kademe ve derece ilerlemesi hesabında değerlendirmeye alınmakta mıdır?
- 657 Sayılı Kanunun 36.Maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünde; “Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”denilmektedir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
75. Sözleşmeli olarak atanmadan önce de 3 yıl Antalya'da ücretli öğretmenlik yaptım. Hizmet birleştirme için dilekçe verdim. Benim sorum şu; atanmadan önce ücretli olarak çalıştıklarım da hizmet puanıma eklenir mi acaba? Yoksa sadece sözleşmeli olarak atandığımdan bu yana aldığım hizmet puanları ile mi tayin isteyebilirim?
- Hizmet puanlarının dayanağı, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 4.Maddesine hizmet puanı: Öğretmenin görev yaptığı her hizmet alanı için bu Yönetmelikle belirlenen puanın o hizmet alanındaki çalışma süresi ile çarpımı sonucu elde edilen değeri, olarak tanımlanmıştır. Aynı Yönetmeliğin öğretmen tanımlamasında ise; “Yükseköğretim kurumlarında genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon eğitimi alarak yetişmiş olan ve her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile kurs ve seminerlerde eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmek üzere atanan kişileri” kastederek ‘atama yoluyla öğretmenlik yapanlara hizmet puanı verileceğini belirlemiştir.’ Bu durumda ders ücretli öğretmenlik yapmış olanlara bu hizmetleri karşılığında hizmet puanı verilemez.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
76. İngilizce dersinde eğik el yazısı kullanım teknik açıdan pek mümkün olmuyor. Özellikle,Q,W,X gibi yabancı karakterler Türkçede bulunmadığından bu harflerin yazımı ile ilgili problemler çıkmaktadır.İngilizcede kelimelerin doğru yazılışı da öğretmen için bir dönüt olduğundan eğik el yazısı ile yazılan kelimeler bu dönütü engellemektedir.Ayrıca İngilizce kelimelerde harflerin kelime içindeki sırası da önemli olduğundan öğrenci eğik el yazısına odaklandığında kelimeleri doğru yazması sorun oluyor.Bu konuda bir öneriniz var mı?
- Bu konuda önerimiz 4. sınıftan itibaren Hand writing Mutlu, UlusalOkul.Com_Cizgili.ttf gibi el yazısı fontlarını bilgisayarınız denetim masasının içindeki ‘Yazı Tipleri’ klasörünün içine kopyalayarak bu sorunu çözebilir, alfabemizde olmayan Q,W,X, W gibi harfleri de bitişik yazıyla yazabilirsiniz. Örneğin; Word-word, Excel-excel, Qatar, Xerox gibi.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
77. Bir okulda biri görevlendirme ikisi kadrolu olmak üzere toplam üç tane branşı sınıf öğretmeni olan idareci bulunmaktadır. Sınıfları okutacak kadrolu ya da sözleşmeli öğretmen bulunmamaktadır. 4. sınıfların bazı derslerine branş öğretmenlerinin de girdiği düşünüldüğünde bu okulda boş geçen 4.sınıfın derslerini doldurmak üzere branşı sınıf öğretmeni olmayan ücretli öğretmenin görevlendirilmesi mi, yoksa branşı sınıf öğretmeni olan üç idareci tarafından doldurulması mı daha uygundur?
- Sorunuzdan anlaşıldığına göre, öğretmeni olmayan 4.sınıfa Ücret Kararlarının 9.Maddesine göre ‘ders ücretli öğretmen’ görevlendirilmiştir. Branşının sınıf öğretmeni olmaması bu maddeye aykırı bir uygulama değildir. MEB.Personel Genel Müdürlüğü 09.10.2009 tarih ve 2499/82019 sayılı yazılarında ‘branşı sınıf öğretmeni olan yöneticilerin ancak 1-5.sınıfların boş geçen derslerine girebileceğini’ açıklamıştır. Burada kastedilen okul yöneticilerinin ‘boş sınıf öğretmenliğini’ doldurması değil, ‘boş geçen dersleri’ doldurmasıdır.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
78. Süt izni kullanmak isteyen bir rehber öğretmen, ek ders ücreti talep etmeksizin her gün öğleden sonralarını süt izni olarak kullanabilir mi? Okul normal öğretim yapıyor, öğretmen öğleden sonralarını süt izni olarak kullanmak istiyor, bu işin yasal dayanağı nedir?
- MEB.İzin Yönergesi’nin 17.Maddesine göre; “doğum yapan kadın memura, doğum yaptığı tarihten altı hafta sonra …. günde bir buçuk saat olmak üzere altı ay süre ile süt izni verilir.” Denilerek süt izni kullanmanın süresi (6) ayla sınırlandırılmıştır. Diğer yandan 657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (d) bendinin yeni hali şu şekildedir:"D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.") Bu kapsamda Bakanlığımız personeli için yapılacak özel düzenlemeye göre uygulama belirlenecektir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
79. Her hastalık raporu izne çevrilmek zorunda mıdır? Örneğin kendisine 2 gün rapor verilen bir öğretmenin raporunu izne çevirmek zorunda mıyız? Diğer sorumda yıllık izni kullanmakta iken yıllık iznin bitmesine 4 gün kala rahatsızlanan ve 20 gün rapor alan yönetici kalan 4 günlük iznini 20 gün rapordan sonra kullanabilir mi? Ayrıca Öncelikle bu raporu görev yaptığı ilçeye acil fax gönderecek mi? Aslını ne zaman gönderecek ilçeye? İlçe bunu izne çevirmek zorunda mı? Yoksa özlük dosyasına koyması yeterli mi?
- MEB.İzin Yönergesi’nin 19.maddesine göre; “Memurlara, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinde belirtilen süreleri geçmemek kaydıyla hastalık raporlarında gösterilen süre kadar hastalık izni verilir.”denilerek ‘hastalık raporunun izin belgesi olmadığı, ancak verilecek iznin dayanağı olduğu’ şeklinde anlamak gerekir. Dolayısıyla süresi ne olursa olsun hastalık raporlarının adı geçen yönerge dahilinde yetkili makamlarca izne çevrilmesi gerekir.
2- Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni nedeniyle kullanamadığı yıllık izin süresi, İzin Yönergesinin 10 uncu maddesi dikkate alınarak 13 üncü maddeye göre kullandırılır.
3- Memuriyet yeri dışında olanlar ise kendisiyle ilişki kurulabilecek adres ve telefon numarasını içeren bir dilekçe ile o yerin millî eğitim müdürlüğüne, en geç 2 gün içinde hastalık raporlarını-aslını- vermekle yükümlüdürler. Memuriyet yeri dışından alınmış usulüne uygun hastalık raporları, millî eğitim müdürlüğünce teslim alındığı gün içinde gerekli işlem yapılmak üzere personelin görevli olduğu kuruma en hızlı biçimde gönderilir.
4- Usule uygun olmayan hastalık raporları izne çevrilmez.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
80. Yıllık iznini kullanmak isteyen müdür yardımcısı veya müdür yıllık izin bölümünde izni geçireceği adres yazıyor. İznini 3 farklı ilde kullanmak istiyor. Bu illeri tek tek adres bölümüne yazmak yeterli mi? Yoksa bir tanesini mi yazması yeterli? Şu açıdan sordum bu soruyu. Örneğin İzin adresini İstanbul yazdı ancak Yalova’ya geçti ve hastalandı rapor aldı. Raporda Yalova’daki bir Sağlık Kuruluşunun adı yazacak ancak izin adresinde İstanbul yazıyordu.
- Yıllık izin kullanılmasında ‘adres belirtme’ gerekliliği:
1.MEB. İzin Yönergesi’nin 12.maddesi gereğince; yıllık iznin geçirileceği yerin uzaklığı dikkate alınarak en çok ikişer gün olmak üzere yol süresinin eklenebileceği,
2. Aynı yönergenin 16.maddesi dâhilinde acil hallerde memurun göreve çağrılması açısından istenilmekte olup, izin formunda adresle birlikte telefonun da olması hızlı iletişim olanaklarının mevcut olduğu günümüzde ‘adres’ kısmının bir veya birden fazla olması/olmaması fazla da sorun teşkil etmemektedir.
3. Yıllık izindeki belirtilen adresin değişmesi durumunda ‘amire bildirilmesi gerektiği’ yönünde de bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla yıllık izinde alınan sağlık raporlarının belirtilen adresin dışındaki sağlık kuruluşlarından alınmasında usule bir aykırılık söz konusu değildir.
Çarşamba, 08 Haziran 2011
81. Bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda bir orta öğretim kurumunun pansiyonunda belletici (yatılı) öğretmenlik yapmaktayım. Nöbet günlerimizde hafta içi 4, hafta sonu 6 saat olarak mı ek ders ücreti ödenmesi gerekir? Yoksa yatılı kaldığım için ek ders ücretinin hafta içi ve hafta sonu ayırmaksızın nöbetçi olduğum günlerde günlük 6 saat olarak mı ödenmesi gerekir?
- Ek Ders Kararlarının 13.Maddesine göre; her belleticilik görevi için 4 saat, 24 saat süreyle nöbet tutanlara ise (6) saat ek ders ücreti ödeneceği kesin hükümdür. Siz pansiyonda akşamdan-sabaha belleticilik yaptığınızda görev süreniz (12) saat olacağı için ek dersiniz (4) saat, akşamdan-akşama belleticilik yaptığınızda ise görev süreniz (24) saat olacak ve (6) saat ek ders ücreti almaya hak kazanacaksınız.
Çarşamba, 08 Haziran 2011












SORU-CEVAP