- DANIŞTAY KARAR ÖZETLERİ
- ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESİ 05/03/2012
- MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ (10/07/2010 - 27637 R.G.) (DEĞİŞİKLİKLER İŞLENMİŞTİR.)
- EKAP (ELEKTRONİK KAMU SATIN ALMA PLATFORMU) ***YENİ SİSTEM***
- İlköğretim Kurumları Standartları Dökümanı Yayımlandı. (02. Eylül. 2010) (İLKÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yönetmelik
YURTDIŞINDA SÜREKLİ GÖREVLENDİRİLECEK PERSONEL HAKKINDA YÖNETMELİK (29/06/2010 – 27626 sayılı RG)
YURTDIŞINDA SÜREKLİ GÖREVLENDİRİLECEK PERSONEL HAKKINDA YÖNETMELİK
Bakanlar Kurulu Kararı: 28/7/2006-2006/11534
Resmî Gazete : 13.1.2007/26402
Ek ve Değişiklikler:
1) 17/3/2008-2008/13507 B.K.K. 9.5.2008/26871 RG
2) 1/9/2008-2008/14089 B.K.K. 20.9.2008/27003 RG
3) 6/1/2009-2009/14581 B.K.K. 4.2.2009/27131 RG
4) 25/5/2009-2009/15018 B.K.K. 26.5.2009/27239 RG
5) 30/10/2009-2009/15594 B.K.K. 26.11.2009/27418 RG
6) 1/2/2010-2010/95 B.K.K. 4.3.2010/27511 RG
7) 1/3/2010-2010/229 B.K.K. 14.5.2010/27581 RG
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yurtdışı teşkilatında sürekli bir göreve atanacak memurlar ile diğer kamu görevlilerinin seçimi, atanması, çalışma usul ve esasları ile disiplin ve sicil işlemlerini düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ile Dışişleri Bakanlığı kadroları kullanılmak suretiyle, yurtdışında sürekli görevlendirilecek personeli kapsar.
(2) (Değişik ikinci fıkra : 1/3/2010-2010/229 B.K.K.) Türk Silahlı Kuvvetleri, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
(3) Kurumların teşkilat kanunlarındaki özel hükümler saklıdır.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 13/12/1983 tarihli ve 189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Dış temsilcilik: Diplomatik temsilcilikler ile konsoloslukları,
b) Diplomatik temsilcilik: Büyükelçilik, daimi temsilcilik, temsilcilik, elçilik, ortaelçilik, büyükelçilik ve elçilik büroları ile daimi maslahatgüzarlıkları,
c) Konsolosluk: Başkonsolosluk, konsolosluk, muavin konsolosluk, konsolosluk ajanlığı ve büyükelçilik konsolosluk şubeleri ile fahri başkonsolosluk ve fahri konsoloslukları,
ç) Kurum: Bu Yönetmelik kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarını,
d) Misyon şefi: Diplomatik temsilciliklerin, büyükelçi, daimi temsilci, temsilci, elçi, ortaelçi, maslahatgüzar unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisi ile başkonsolosu,
e) Personel: Yurtdışı teşkilatında sürekli göreve atanacak/atanmış memurlar ve diğer kamu görevlilerini,
f) Sınav komisyonu: Yurtdışı Göreve Gönderilecek Personel Seçim Komisyonunu,
g) Yurtdışı teşkilatı: Kurumların yurtdışında devamlı veya geçici olarak görev yapan, dış temsilcilik niteliği taşıyan veya taşımayan bütün kuruluşlarını,
ğ) Yurtdışında sürekli görev: Kurumların yabancı ülkeler nezdinde ülkemizi temsil eden ve akredite bütün personeli ile milletlerarası kurum ve kuruluş yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere yurtdışında sürekli görevli personelinin yaptığı görevi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Atama Yapılacak Kadro Unvanları ve Seçim Şartları
Atama yapılacak kadro unvanları
MADDE 5- (1) Kurumlarca yurtdışı teşkilatına atama yapılacak kadro unvanları aşağıda belirtilmiştir:
a) Maliye Bakanlığı; maliye müşaviri ve maliye ataşesi.
b) Yürürlükten kaldırılmıştır. ( 1/3/2010-2010/229 B.K.K.)
c) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; tarım müşaviri.
ç) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; çalışma ve sosyal güvenlik müşaviri, çalışma ve sosyal güvenlik müşavir yardımcısı, çalışma ataşesi ve çalışma ataşe yardımcısı.
d) Kültür ve Turizm Bakanlığı; kültür ve tanıtma müşaviri, kültür ve tanıtma müşavir yardımcısı, kültür ve tanıtma ataşesi ve kültür ve tanıtma ataşe yardımcısı.
e) Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı; daimi temsilci yardımcısı, planlama müşaviri ve planlama müşavir yardımcısı.
f) Hazine Müsteşarlığı; daimi temsilci yardımcısı, ekonomi başmüşaviri , ekonomi müşaviri, ekonomi müşavir yardımcısı ve ekonomi ataşesi.
g) (Ek bent : 6/1/2009-2009/14581 B.K.K.) Gümrük Müsteşarlığı; gümrük müşaviri.
ğ) Yürürlükten kaldırılmıştır. ( 25/5/2009-2009/15018 B.K.K.)
h) Diyanet İşleri Başkanlığı; din hizmetleri müşaviri, din hizmetleri müşavir yardımcısı, din hizmetleri ataşesi ve din hizmetleri ataşe yardımcısı.
ı) Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü; basın müşaviri, basın ataşesi ve basın ataşe yardımcısı.
Genel şartlar
MADDE 6- (1) P ersonelde aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartları taşımak.
b) Kurumların teşkilat kanunlarında ve bu Yönetmelikte belirtilen istisnaî hükümler hariç en az dört yıllık yükseköğretim mezunu olmak.
c) Yabancı dil bilmek ve meslekî yeterlilik sınavında başarılı olmak.
ç) (Değişik bent : 17/3/2008-2008/13507 B.K.K.) Çalışmakta olduğu kurum bünyesinde en az üç yıl çalışmış veya kendi mesleki alanında doktor unvanını almış olmak.
d) Son üç yılda olumlu sicil almış olmak, aylıktan kesme ve daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.
e) Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak.
Özel şartlar
MADDE 7- (1) Kurumların personelinde arayacağı özel şartlar aşağıda belirtilmiştir:
a) (Değişik bent : 1/2/2010-2010/95 B.K.K.) Maliye müşaviri ve maliye ataşesi kadrolarına atanabilmek için, genel müdür yardımcısı veya daha üst unvanlı yönetici kadrolarında en az bir yıl ya da daire başkanı kadrosunda en az üç yıl görev yapmış olmak gerekir.
b) Yürürlükten kaldırılmıştır. ( 1/3/2010-2010/229 B.K.K.)
1) Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında en az bir yıl çalışmış olmak,
2) Son başvuru tarihi itibarıyla son üç yıldır Millî Eğitim Bakanlığı merkez veya taşra teşkilatı kadrolarında çalışıyor olmak,
3) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur statüsünde, yardımcı hizmetler sınıfı kadroları hariç, eğitim müşaviri için oniki, eğitim ataşesi için on, eğitim ataşe yardımcısı için sekiz yıl hizmeti bulunmak,
şartlarına sahip olmak gerekir.
c) Yürürlükten kaldırılmıştır.( 30/10/2009-2009/15594 B.K.K.)
ç) Tarım müşaviri kadrolarına atanabilmek için; ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisi veya su ürünleri mühendisi olmak şarttır.
d) Çalışma ve sosyal güvenlik müşaviri ve çalışma ve sosyal güvenlik müşavir yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;
1) Bakanlık yurtdışı teşkilatında en az üç yıl süre ile ataşe veya ataşe yardımcısı olarak görev yapmış olmak,
2) Yurtdışı işçi hizmetleri uzmanlığına atandıktan sonra bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında başka unvanlarda çalışmış olmak,
3) Bakanlık merkez teşkilatında genel müdür ya da daha üst görevlerde en az iki yıl çalışmış olmak,
şartlarından birine sahip olmak gerekir.
e) Çalışma ataşesi kadrolarına atanabilmek için; yurtdışı işçi hizmetleri uzmanı olmak ya da yurtdışı işçi hizmetleri uzmanlığına atanmış olmakla birlikte bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında başka unvanlarda çalışmış olmak şarttır.
f) Çalışma ataşe yardımcısı kadrolarına atanabilmek için; yurtdışı işçi hizmetleri uzmanı olmak şarttır.
g) Planlama müşaviri ve planlama müşavir yardımcısı kadrolarına atanabilmek için; Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığında planlama uzmanı olarak veya genel müdür yardımcısı ve daha üst kadrolarda en az beş yıl fiilen çalışmış olmak şarttır.
ğ) Ekonomi başmüşaviri kadrolarına atanabilmek için; en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakülte veya yüksekokullardan mezun olup daire başkanı veya daha üst unvanlı kadrolarda çalışmış olmak şarttır. Bu kadroya yapılacak atamalarda hazine uzmanı veya merkezî denetim elemanı olmak tercih sebebidir.
h) Ekonomi müşaviri, ekonomi müşavir yardımcısı ve ekonomi ataşesi kadrolarına atanabilmek için; en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakülte veya yüksekokullardan mezun olmak şarttır. Ekonomi müşaviri ve ekonomi müşavir yardımcısı kadrolarına yapılacak atamalarda hazine uzmanı veya merkezî denetim elemanı olmak tercih sebebidir.
ı) (Ek bend : 6/1/2009-2009/14581 B.K.K.) Gümrük müşaviri kadrolarına atanabilmek için en az dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, matematik ve istatistik fakülte, yüksekokul veya bölümleri ile Gümrük Müsteşarlığı tarafından belirlenecek mühendislik bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak ve Gümrük Müsteşarlığında daire başkanı ve daha üst idari kadrolarda ya da gümrük müfettişi, kontrolör, gümrük uzmanı veya Avrupa Birliği uzmanı kadrolarında fiilen altı yıl veya genel müdür ve daha üst idari kadrolarda çalışmış olmak şarttır.
i) Yürürlükten kaldırılmıştır. ( 25/5/2009-2009/15018 B.K.K.)
j) Yürürlükten kaldırılmıştır. ( 25/5/2009-2009/15018 B.K.K.)
k) Din hizmetleri müşaviri ve din hizmetleri müşavir yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;
1) Dinî yüksek öğrenim veren en az dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak,
2) B eş yıl müftülük, müdürlük, vaizlik veya dengi sayılan görevlerden birini yapmış olmak şartıyla Diyanet İşleri Başkanlığında en az on yıl çalışmış olmak; öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinde en az üç yıl öğretim üyeliği yapmış olmak,
şarttır.
l) Din hizmetleri ataşesi kadrolarına atanabilmek için;
1) Dinî yüksek öğrenim veren en az dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak,
2) B eş yıl müftülük, müdürlük, vaizlik veya dengi sayılan görevlerden birini yapmış olmak şartıyla Diyanet İşleri Başkanlığında en az dokuz yıl çalışmış olmak; öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinde en az üç yıl öğretim üyeliği yapmış olmak,
şarttır.
m) Din hizmetleri ataşe yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;
1) Dini yüksek öğrenim veren en az dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak,
2) Üç yıl müftülük, müdürlük, vaizlik veya dengi sayılan görevlerden birini yapmış olmak şartıyla Diyanet İşleri Başkanlığında en az yedi yıl çalışmış olmak; öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinde en az üç yıl öğretim üyeliği yapmış olmak,
şarttır.
n) Basın müşaviri, basın ataşesi ve basın ataşe yardımcısı kadrolarına atanabilmek için iletişim fakültesi veya basın yayın yüksekokulu mezunu olmak veya iletişim alanında yüksek lisans yapmış olmak ve görevlendirileceği ülkenin resmî dilini bilmek şarttır.
o) Kurumlarca daimi temsilci yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;
1) En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakülte veya yüksekokullardan mezun olmak,
2) Genel müdür, müsteşar yardımcısı veya müsteşar kadrolarında çalışmış olmak,
şarttır.
(2) İlahiyat fakültesi öğretim üyeleri, birinci fıkranın (j), (k) ve (l) bentlerine göre, sadece Avrupa Birliği ülkeleri, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya için belirlenen kadrolarda görevlendirilebilir.
Personel seçimi
MADDE 8- (1) Personel, kurumlar bünyesinde oluşturulan sınav komisyonları tarafından seçilir.
Yabancı dil bilgisi yeterliliği
MADDE 9 - (1) Personelin öncelikle görevlendirileceği ülkenin resmî dilini veya İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birini bilmesi şarttır. Ancak Arapçanın yaygın olarak konuşulduğu ülkelerde Arapçanın bilinmesi yeterlidir. Yabancı dil bilgisi yeterliliği için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az yetmiş puan(1) alınması veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olunması şarttır.
(2) Yurtdışı teşkilatında, şifre, koruma, telsiz gibi yardımcı hizmetlerde çalıştırılacak personelin yabancı dil bilgisi seviyesi, Dışişleri Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde kurumlarınca yapılacak sınavla tespit edilir.
(3) (Ek fıkra : 17/3/2008-2008/13507 B.K.K.) Birinci fıkrada belirtilen dillerin resmi dil olarak konuşulduğu ülkelerde, Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilen lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlayanlar ile resmi dili Türkçe ve lehçesi olan ülkelere görevlendirilecekler hakkında anılan fıkrada öngörülen yabancı dil yeterliliği belgesine sahip olma şartı aranmaz.
Meslekî yeterlilik sınavı
MADDE 10- (1) Yabancı dil bilgisine sahip olan adaylar meslekî yeterlilik sınavına tabi tutulur. Meslekî yeterlilik sınavı sözlü sınav şeklinde yapılır. Sınavda, adayların sınav konuları ile birlikte atanacakları görevin gerektirdiği niteliklere ve temsil yeteneğine sahip olup olmadıkları da göz önüne alınarak komisyon üyelerince her adaya ayrı ayrı not verilir. Komisyon üyelerince verilen notların aritmetik ortalaması sınav sonucunu gösterir. Bu husus tutanakla tespit edilir. Sınavda başarılı sayılabilmek için ortalamanın en az yetmiş puan olması gerekir.
(2) Kurumlarında genel müdür ve eşdeğer düzeyde ve/veya daha üst görevlere atanmış olanlar, bu görevlerde toplam iki yıl çalışmış olmaları şartı ile meslekî yeterlilik sınavına tabi tutulmaz. Genel müdür ve eşdeğer görevlerin belirlenmesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek göstergeye ilişkin hükümleri esas alınır.
(Ek fıkra : 30/10/2009-2009/15594 B.K.K.) (3) Sınava başvuran aday sayısının yüzden fazla olması halinde, meslekî yeterlilik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir. Yazılı sınavın yapılacağı merkez, bu Yönetmeliğe göre kurulan sınav komisyonunca belirlenir. Yazılı sınavda başarılı sayılabilmek için en az yetmiş puan alınması gerekir.
Sınavların geçerlilik süresi
MADDE 11- (1) Yabancı dil yeterlilik belgesi ve meslekî yeterlilik sınavı sonuçları üç yıl geçerlidir.
Temsil yeteneği
MADDE 12- (1) Personelin seçimi ve atanmasında temsil yeteneği göz önünde bulundurulur ve bu husus meslekî yeterlilik ile birlikte değerlendirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sınav Komisyonu ve Eğitim
Sınav komisyonu
MADDE 13- (1) Sınav komisyonu bir başkan ve dört üye olmak üzere toplam beş kişiden oluşur. Komisyon başkanı üst düzey görevliler, üyeler ise ana hizmet birimlerinin amirleri arasından bağlı, ilgili veya ilişkili bakan tarafından belirlenir. Gerekli görüldüğünde üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri de komisyon üyesi olarak görevlendirilebilir. Komisyon, başkan ve üyelerin tamamının katılımı ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Komisyonun sekreterlik hizmetleri, insan kaynakları veya ilgili birimlerince yürütülür.
(2) Sınav komisyonunun başkan ve üyeleri kendileri ile eşlerinin, üçüncü derece dâhil olmak üzere, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarının katıldıkları sınavlarda görev alamaz.
Sınav komisyonunun görevleri
MADDE 14- (1) Sınav komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Meslekî yeterlilik sınavının takvimini belirlemek.
b) Sınav konularını belirlemek.
c) Sınav yapmak ve sonuçlarını duyurmak.
ç) Sınava ilişkin diğer işlemleri yürütmek.
(2) Sınav komisyonu, görev süresi dolacak personelden boşalacak kadrolara atanacak personeli belirlemek üzere, Nisan ayı içinde toplanarak meslekî yeterlilik sınavının takvimini, sınav konularını ve atama yapılacak kadroları belirler ve ilan eder. Meslekî yeterlilik sınavı ve personel seçimi Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanır.
(3) Yeni bir yurtdışı teşkilatı kurulması, kurumların yurtdışı teşkilatında yeni bir kadro ihdas edilmesi veya mevcut kadro sayısının artırılması; personelin vefatı, personelin yurtiçi göreve atanması ya da yurtdışında başka bir yerde görevlendirilmesi hâllerinde sınav komisyonu, yurtdışı teşkilatının kurulduğu, yurtdışı kadrosunun ihdas edildiği veya yurtdışı kadrosunun boşaldığı tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanır. Atama süreci, yurtdışı teşkilatının kurulduğu, yurtdışı kadrosunun ihdas edildiği veya yurtdışı kadrosunun boşaldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde tamamlanır. Bu fıkraya göre atanan personelin görev bitim tarihi, yılı Temmuz ayını geçmeyecek biçimde tespit edilir.
(4) Kurumlar, yurtdışı sürekli göreve atayacakları personele ilişkin kararname tasarılarını her yıl Haziran ayı sonuna kadar Başbakanlığa gönderir. Atama süreci en geç Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanır.
(5) Yurtdışı görev süresi aşılmamak kaydıyla, görev bitiminde yurtiçi kadrolara atanacak personelin yurtiçi kadrolara atanması ile yerine atanacak personelin atamasının eş zamanlı olarak yapılması esastır.
Yurtdışı sürekli görevlere seçilen personelin eğitimi
MADDE 15- (1) Personel atandığı görevin gereklerine uygun hizmet içi eğitime tabi tutulur.
(2) Eğitimin kapsamı ve diğer hususlar kurumların görüşü alınarak Dışişleri Bakanlığınca belirlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Atama Esasları
Atama esasları
MADDE 16- (1) Atamalarda aşağıda belirtilen esaslar uygulanır:
a) Atamalarda meslekî yeterlilik sınavındaki başarı sırası esas alınır.
b) Haklarında ceza soruşturması veya aylıktan kesme ve daha ağır bir cezayı gerektirecek disiplin soruşturması açılanların dış göreve atanmaları, soruşturma sonucuna kadar ertelenir.
c) Yurtdışında sürekli görev süresi en çok üç yıldır ve bu süre uzatılmaz.
ç) Yurtdışında sürekli görevden yurtiçindeki görevine dönenlerin, yeniden yurtdışına atanabilmeleri için, yurtiçinde en az üç yıl hizmet yapmış olmaları zorunludur.
d) Yurtdışı göreve en fazla iki kez atanılabilir.
(2) (Değişik fıkra cümlesi : 1/9/2008-2008/14089 B.K.K.) Birinci fıkranın (d) bendi hükmü(3) yurtdışı işçi hizmetleri uzmanları hakkında uygulanmaz.(2)
(3) Yurtdışında sürekli göreve atananlardan, atama için öngörülen nitelikleri taşımadıkları sonradan anlaşılanlar veya bu nitelikleri sonradan kaybedenler süre beklenmeden yurtiçi göreve atanır.
(4) Yurtdışında sürekli göreve atananlardan haklarında birinci fıkranın (b) bendinde sayılan nitelikte soruşturma açılanlar, süre beklenmeden yurtiçi göreve atanabilir.
(5) Yurtdışından yurtiçine atanacak personele, atama tarihinden bir ay önce tebligat yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Koordinasyon, Hareket Tarzı ve İlişkiler
Yurtdışı görevlilerin koordinasyon kuracağı makamlar
MADDE 17- (1) Dış temsilciliklerin personeli ve dış temsilcilikler nezdinde görev yapan diğer kurumların personeli misyon şefine bağlıdır.
(2) Büyükelçiler, görevli olduğu ülkede bulunan personel arasında koordinasyonu sağlar, görev ve sorumlulukların yerine getirilip getirilmediğini kontrol eder.
(3) Personel, bilgi toplanması, değerlendirilmesi ile alınacak tedbirlerin tespit ve uygulanmasında misyon şefinin vereceği talimatlara göre hareket eder.
(4) Personel, görevli olduğu misyonda veya aynı ülkedeki diğer misyonlarda bulunan görevliler ile koordineli olarak çalışır ve göreviyle ilgili olarak gerekli inceleme ve araştırmaları yapar.
(5) Görevden ayrılan personelin dönüş için hareket tarihi ve yolu, önceden misyon şefi tarafından ilgili kuruma bildirilir.
Yurtdışında bulunan personelin uyacağı kurallar
MADDE 18- (1) Personel, aşağıdaki kurallara uymak zorundadır:
a) Yabancı devletler, milletlerarası kurumlar ve bunların temsilcilikleriyle yaptığı temaslarda millî çıkarları savunmak.
b) Yabancı ülkelerde Türk milletinin onur ve itibarının korunması hususunda azamî titizlik ve duyarlık göstermek.
c) Görev yerinde Devletin vakar ve şerefine uygun hareket etmek.
ç) Y urtdışındaki ilişkilerinde Devletimizin temsilcisi olduğunu ve herhangi bir konuya ilişkin düşüncelerinin Türk Hükümeti ve Türk Devletinin düşüncesi gibi değerlendirilebileceğini göz önünde bulundurarak görev ve yetki dışı açıklamalardan sakınmak; Devletimizin ve milletimizin menfaatlerini her şeyin üstünde tutmak.
d) Resmî ve özel yaşamı ile yabancılarla ilişkilerinde dikkatli ve itinalı davranmak.
e) Görev yapılan ülkenin resmî kurumları ve vatandaşları ile ilişkilerde misyon şefinin talimatına uygun olarak davranmak.
f) Resmî işlere ait temaslarını misyon şefinin bilgisi dâhilinde yürütmek.
(2) Personel, görevine başlamadan önce görevlendirildiği yerdeki dış temsilcilikleri ziyaret eder. Bu ziyaretler dışında, millî ve dinî bayramlarda dış temsilcilikler ve askerî ataşelikler tarafından tertiplenen resmî kabul ve davetlere katılır.
(3) Personel, yabancı ülke personeli ve aileleri ile gerek resmî, gerek özel yaşantılarındaki ilişkilerinde; ülkemize ve milletimize karşı sevgi ve saygıyı sağlamakla yükümlüdür.
Personelin görevli bulunduğu ülkenin resmî makamları ile ilişkileri
MADDE 19- (1) Personel, görevli bulunduğu devletin personeli ile karşılıklı saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde ilişki kurar.
(2) Personel, görevli bulunduğu ülkenin resmî makamlarına göndereceği resmî yazılarda bulunduğu ülkenin resmî dilini veya bu mümkün olmadığı takdirde, İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birini kullanır.
Personelin görevli bulunduğu ülkenin halkı ile ilişkileri
MADDE 20- (1) Personel, görevli bulunduğu ülkenin halkına karşı her zaman dostluk ve samimiyet çerçevesinde hareket eder ve iyi ilişkiler kurar.
(2) Personel, mahallî politikalara ve politikacılara, sosyal ve dinî cemaat ve topluluklara karşı tarafsız davranır.
(3) Personel, mahallî halkın örf, adet, inanç ve değerlerine karşı saygılı olur.
ALTINCI BÖLÜM
Rapor Verme Usulleri
Aylık rapor
MADDE 21- (1) Personel, 189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesinde belirtilen görevler ile kurumlarınca verilen görevlere ilişkin edindikleri bilgileri değerlendirerek ulaştıkları sonuçları aylık raporlar halinde iki nüsha olarak hazırlar. Bu raporların bir nüshasını kurumuna diğer nüshasını ise misyon şefi aracılığıyla Dışişleri Bakanlığına gönderir. M isyon şefi rapordaki bulgular hakkında aksi kanaat taşıyorsa, bu kanaatini rapora ekler.
Diğer raporlar
MADDE 22- (1) Kurum temsilcisi aylık rapor dışında acil ve zorunlu durumlar ile görev alanına girmeyen hususlara ilişkin hazırlayacağı raporları, misyon şefinin bilgisi dâhilinde kendi kurumuna gönderir. Misyon şefi kendisine sunulan raporları değerlendirir ve varsa görüşlerini de belirtmek suretiyle Dışişleri Bakanlığına gönderir.
Yurda dönüşte rapor verme
MADDE 23- (1) Yurtdışı sürekli görevi sona eren personel, yurtdışı görevde iken hazırladığı raporlar doğrultusunda özet bir rapor hazırlayarak en geç bir ay içerisinde kurumuna verir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Disiplin, Sicil ve İzin
Disiplin ve sicile ilişkin usul ve esaslar
MADDE 24- (1) Yurtdışı sürekli görevlerde bulunan personelin disiplin işlemleri 17/9/1982 tarihli ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğe, sicil işlemleri ise 8/9/1986 tarihli ve 86/10985 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğine göre yürütülür. Söz konusu personelin disiplin amirleri ekli (1) sayılı cetvelde, sicil amirleri ise ekli (2) sayılı cetvelde belirtilmiştir.
İzin işleri
MADDE 25- (1) Personelin izinleri bölge ve görev şartları esas alınarak misyon şefi ve birim başkanları ile birlikte planlanır ve ilgili kurumun onayına sunulur.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Bakanlıklararası ortak kültür komisyonunca yurtdışına görevlendirilecek personel
MADDE 26- (Değişik : 30/10/2009-2009/15594 B.K.K.) (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 36 ncı maddesine göre Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurtdışında görevlendirilecek personelin görevlendirileceği ülkede konuşulan resmî dil ile yapılacak görev ve görevlendirilecek personelin ilk defa veya ikinci kez görevlendirilmesi hususları dikkate alınarak yabancı dil bilme şartı aranıp aranmayacağı, bilinmesi gereken yabancı dil ve yabancı dil bilgisi yeterliliği için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından alınması gereken en az puanı veya denk kabul edilen diğer sınavlara ilişkin puanları belirlemeye Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu yetkilidir. Bu personel, yurtdışına en çok iki kez görevlendirilebilir.
Diğer kurumlarca yurtdışında görevlendirilecek personel
MADDE 27- (1) Kamu iktisadi teşebbüsleri, sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait kurum ve şirketler ile diğer kamu kurumlarının yurtdışında görevlendireceği personelin seçimi, atanması ile çalışma usul ve esasları mevzuat hükümleri çerçevesinde yetkili organlarınca düzenlenir.
Görev devir ve teslimi
MADDE 28- (1) Yurtdışında sürekli göreve atanan personel ile görev süresi sona eren personel, yeni atanan personelin uyum sağlaması için, gerektiğinde en fazla bir hafta süre zarfında birlikte çalışarak görev devir ve teslimini yapar.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 29- (1) 6/12/1982 tarihli ve 8/4845 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurt Dışında Sürekli Görevlendireceği Personel Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlükten kaldırılacak mevzuat
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Kurumlar yurtdışında sürekli görevlendirmeye ilişkin yönetmelikleri ile yönergelerini bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde yürürlükten kaldırır.
Eş zamanlı atamaya geçiş süreci
GEÇİCİ MADDE 2- (1) 14 üncü maddenin beşinci fıkrası gereğince personelin eş zamanlı olarak atanmalarını teminen , geri çağrılmaya ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte yurtdışı sürekli görevde bulunan personelden boşalacak kadrolara atanacak personelin görev bitim tarihi, yılı Temmuz ayını geçmeyecek biçimde tespit edilir.
GEÇİCİ MADDE 3- (Ek : 1/9/2008-2008/14089 B.K.K.) Yürürlükten kaldırılmıştır. ( 25/5/2009-2009/15018 B.K.K.)
Yürürlük
MADDE 30- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 31- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
________________________________________
(1) Bu maddede geçen “seksen puan“ ibaresi, 9/5/2008 tarihli ve 26871 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 3'üncü maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
(2) Bu maddenin ikinci fıkrasının birinci cümlesi, 20/9/2008 tarihli ve 27003 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1'inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
(3) Bu maddenin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Dış Ticaret Müsteşarlığı personeli ve“ ibaresi, 26/5/2009 tarihli ve 27239 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 2'nci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
________________________________________















